Wybór drewna do wędzenia

Wybór drewna do wędzenia

 

Do profesjonalnego wędzenia żywności przyda nam się między innymi dobre palenisko, a także profesjonalnie przygotowana wędzarnia. W zasadzie powinna ona składać się z odpowiednio zabudowanego pola, a także wylotu dla dymu wędzarniczego. W środku wędzarni mogą znajdować się między innymi wszelkiego rodzaju haczyki oraz inne rzeczy, na których będziemy kładli żywność.

Odpowiednie drewno do wędzenia

zrębki wędzarniczeKażde wędzenie odbywa się w dymie. W związku z tym warto jest przede wszystkim bardzo dokładnie sprawdzić, czy posiadamy odpowiedni materiał, by rozpalić ogień, a następnie uregulować jego moc do minimum, tak, aby wydobywał się tylko dym. To właśnie wtedy wędzenie żywności będzie najbardziej efektywne. Do procesu wędzenia używa się jedynie drewna z drzew liściastych. Na rynku możemy dostać produkt taki jak zrębki wędzarnicze. Jest to nic innego, jak małe kawałki drzewa pocięte i przygotowane pod kątem odpowiedniego wędzenia. Z tego też powodu nie musimy się zajmować cięciem drzewa na mniejsze elementy. Warto jest ponadto dokładnie sprawdzić wszelkiego rodzaju możliwości związane z doborem drewna do wędzenia. Popularne w ostatnim czasie jest wędzenie w drewnie czereśniowym, wiśniowym, czy dębowym. Na bazie tego rodzaju drewna jesteśmy w stanie otrzymać bardzo aromatyczne wyroby, które będą idealnie smakowały. Warto jest jednak pamiętać o stałej kontroli ilości drewna w palenisku.

Z tego właśnie powodu warto jest między innymi dokładnie sprawdzać ilość żaru. W przypadku, gdy jest go za dużo, a dym jest zbyt intensywny konieczne jest przede wszystkim jego odpowiednie przygaszenie. Tylko wtedy nasze wyroby nie zostaną zbyt spalone. Warto jest w związku z tym dbać o najlepszy stan dymu. Ponadto konieczne jest także odpowiednie przygotowanie się na ewentualne gaszenie zbyt rozpalonego ognia.