Użycie laminatów w branży spożywczej

Użycie laminatów w branży spożywczej

Najczęściej spotykanym materiałem przeznaczonym do pakowania towaru jest folia. Nic w tym dziwnego albowiem opakowania z laminatu są bardzo wytrzymałe i na dodatek wodoszczelne. Najchętniej z tego rodzaju opakowań korzysta branża spożywcza ponieważ folia PET cy PE posiada właściwości, dzięki którym artykuły długo zachowują swoją świeżość.

Przydatność laminatów w branży spożywczej

laminaty PET PEFolia jest bardzo atrakcyjnym materiałem jeśli chodzi o opakowywanie towarów. Ponadto na laminatach można wykonywać nadruki. Mogą być nie tylko kolorowe ale również matowe, metalizowane i bezbarwne. Najczęściej stosowane są w branży spożywczej do pakowania min: mięsa, ryb, serów, mrożone czy gotowych dań. Zabezpieczają one towar przed wpływem wody, tlenu, promieni UV tym samym przedłużając przydatność produktów do spożycia. Laminaty PET PE produkowane są z folii PET. Najczęściej wykorzystywane są w tym celu folie o małych grubościach. Folia PET ma średnią barierowość co do pary wodnej i gazów. Dlatego aby zwiększyć jej barierowość folię często pokrywa się dodatkowymi powłokami barierowymi. Powłoka może być z PVDC, PAN lub EVOH, lub być nakładana plazmowo oraz możemy poddać ją metalizacji. Jednak w tym przypadku należy metaliczną warstwę zabezpieczyć przed urazami mechanicznymi i aby uzyskać pożądany efekt poddaje się ją laminacji. Laminaty są wielowarstwowe a warstwa metaliczna stanowi zazwyczaj środkową warstwę. Folie laminowane są idealne dla obecnych potrzeb rynku spożywczego.

Zapotrzebowanie na laminaty i folę w Europie wzrasta. Jest to surowiec giętki, który jest najchętniej wykorzystywany do produkcji opakowań. Wpływ ma na to również dynamiczny wzrost zastosowań laminatów z użyciem folii PET. Niestety minusem jest fakt, że recykling laminatów wielomateriałowych jest zdecydowanie trudniejszy.

Close Menu